İlyas Odman
● Hareket Tasarımı

Hayatı, ODTÜ Dans Tiyatrosu’nda başlayan dans ve hareket ile merakını deneyimleyebileceği mekanlar arasında gezerek geçti. Ürettiği işleri hiçbir zaman tam olarak “dans” olarak nitelendirmeye cesaret edemedi. Sahnede olan kişinin başına “gerçek”ten bir şey olmasıyla/performans ile ve bu olan “şey”in ürettiği anlamların tasarımıyla, dramaturjiyle ilgileniyor.

2008 – 2011 yılları arasında Burcu Barakacı ile KargART’ı ve KargART Sahne çalışmalarını organize ettiler; KargART performans günlerini ilkinden dördüncüsüne kadar şekillendirdiler. Performer olarak 2008 yılında Handan Özer’in “Bana ıslak mayonuzu gösterin” adlı performansında yer yaratıcı dansçı olarak çalıştı. 2010 yılında Jerome Bel’in İdans festivali kapsamında sergilenen “Show must go on” İstanbul versiyonunda yer aldı. 2012 yılında Aslı Bostancı’nın “tales in no language” isimli performansında dans etti.

2008 yılından beri değişik tiyatro kurumlarında oyun koreografisi yaptı, değişik konservatuarların tiyatro bölümlerinde hareket atölyeleri verdi. Tiyatro ile süren bu yakınlaşmasının bir sonucu olarak karakter, nefesin texti, dramaturji gibi kavramlar hakkında daha fazla düşünür oldu.

2012 yılında Rotterdam Productiehuis çatısı altında Christina Flick, Kimmy Ligtvoet, Melih Gençboyacı ve Ata Güneri ile beraber “Copycats” adlı performans kolektifini kurdu, aynı yıl Perform2012 ortaklığı ile “countdown” isimli fiziksel tiyatroyu üretti. 2013 yılında bu işi oluşturan fikir, Rotterdam Schauwburg işbirliği ile bu kurum ile çalışan Wunderbaum, Schwalbe, Ro Theater gibi kolektiflerden 16 faklı performer ile büyük sahneye uyarlandı ve “yowsah yowsah yowsah” adı ile sergilendi. Odman, 2014 yılında yine kolektif ile “countdown” ile başlayan üçlemenin ikinci halkası olan “holy holy holy”yi üretti. Ekip, 2017 yılında üçlemenin son parçası için çalışmalarına devam ediyor ve “inanmak, affetmek, unutmak“ gibi bilişsel eylemlerin fiziksel sonuçlarını araştırarak hibrit bir sahne dili yaratmaya uğraşıyor. 2018 yılında İsveç Rikstearn bünyesinde koreograf Bjorn Safsten’in “Landscapes of I“ isimli performansında yaratıcı performer olarak çalıştı. Aynı sene Karthik Pandeu ve Andros Zin Brownie’nin Brüksel Netwerk’te gerçekleştirdikleri “Atlas unlimited” adlı sergide performer olarak çalıştı.

Residencies:

2007 Belgium Ghent Het Musiek Load “Boreras Project” / Karine Ponties
2009 Italy Florance FABBRICAEUROPA “Moving Movoumento”
2011 Holland Utrect SPRINGDANCE “Europe in Motion”
2012 Perform2012 & Productiehuis Rotterdam “COUNTDOWN”
2015 Productiehuis Rotterdam “HOLY HOLY HOLY”
2016 The blob Stockholm _ body double

Performed at:

2016 Sweden Stockholm/MDT
2015 Belgium Brussel/KAAITHEATER
Holland Amsterdam/JULIDANS
Holland Rotterdam/ROTTERDAMSCHOUWBURG
Turkey İstanbul/enwAP FESTIVAL

ilyas-odman

Şimdi Gösterimde

khora oyun
KHÔRA
Khôra (*) oyunu, bu dünyanın ve özellikle bu coğrafyanın sanatçıları olarak güncel meseleleri ve reel politiği, bireysel ve sanatçı sorunlarını da odağa alarak, “biz şimdi bu koşullar altında nerede duruyoruz?” sorusunu sormaya çalışmaktadır. Sonuçta yaratılmak istenen, seyircinin zihninde yeni sorular ile performanstan ayrılmasıdır.